Zaopatrzenie punktów gastronomicznych w dobre jakościowo, sprawdzone sprzęty to nie lada wyzwanie. Po pierwsze, ich ceny bywają o wiele wyższe niż w przypadku sprzętów do domu, po drugie – liczba miejsc, gdzie można się w takowe rzeczy zaopatrzyć jest mocno ograniczona. Na co powinni zwrócić uwagę osoby, które pilnie chcą kupić wyposażenie do swoich lokali? Odpowiedź poniżej.
Wysoka jakość a cena

Nie od dziś wiadomo, że sprzęty, które skierowane są do lokali gastronomicznych cechują się bardzo wysokimi cenami. W przypadku wielu z nich jest to bardzo zrozumiałe, gdyż takie akcesoria muszą często i długo pracować, są wykonane z mocnych materiałów a ich gwarancja powinna być przynajmniej na kilka lat. Zdarza się jednak, że niektóre firmy (i to bardzo dobre) oferują przedsiębiorcom sprzęty w dużo korzystniejszych cenach. Czy oznacza to, że ich jakość jest słabsza? Zdecydowanie nie. Np. piekarnik konwekcyjno parowy, który został stworzony typowo do punktów gastronomicznych został wyposażony w wiele przydatnych funkcji, dzięki czemu szefowie kuchni są w stanie w krótkim czasie przyrządzić kilka różnych dań. Taki piekarnik konwekcyjno parowy wykonany jest z bardzo dobrych materiałów oraz producent wyposażył go w dodatkowe akcesoria, ułatwiające z nim pracę. Można dokonać zakupu takiego sprzętu zarówno w wybranych sklepach stacjonarnych, jak i przez internet.
Piec konwekcyjno-parowy a jego cena
Piec konwekcyjno parowy to sprzęt, który przydaje się zarówno w tych większych restauracjach, jak i mniejszych kawiarniach czy hotelach.
Przykładowy dobrej jakości piec konwekcyjno-parowy od znanej marki będzie kosztował od około 2000 zł do 15000 zł. I tu, właściciel konkretnego miejsca powinien się dokładnie zastanowić, jakie parametry takiego sprzętu są dla niego najważniejsze. Czy dany piec konwekcyjno parowy musi mieć wiele funkcji, czy na przykład powinien być energooszczędny.